Het bevrijdingsvuur naar Ter Aar gelopen

In de nacht van 4 op 5 mei is het bevrijdingsvuur, ontstoken in Wageningen bij Hotel De Wereld, door acht atleten naar Ter Aar gelopen. Marco Lek van onze club Lekker Hollen! deed ook mee. Hieronder staat zijn verslag.

Beste allemaal, best weer een ervaring die ik met jullie wil delen.

Zondagavond kreeg ik een appje van Gerwin Vos (Loopgroep Ter Aar): hij komt lopers te kort om het bevrijdingsvuur op te halen in Wageningen, of ik mee wil. Met wat organisatiewerk heb ik m’n agenda leeg kunnen maken voor de woensdag en kan ik volmondig JA zeggen: “dit wil ik een keer meemaken” (al heb ik echter nog geen idee wat me te wachten staat). Ik wordt toegevoegd aan een app-groep met allemaal onbekende mensen.

Dinsdag (4 mei) om 5:30 uur gaat de wekker, ik heb een drukke dag voor de boeg om de volgende dag vrij te kunnen zijn. Als ik om 18:00 uur thuis kom, ligt er een zelftest op me te wachten. Gerwin heeft gelukkig voor iedereen een zelftest geregeld om besmettingsrisico’s uit te sluiten. We gaan dus goed voorbereid op pad.

Om 22:00 uur verzamelen we bij Topfit Fysio in Ter Aar. Na een voorstelrondje laat Gerwin een videoboodschap van de burgemeester zien. Het bevrijdingsvuur ophalen in Wageningen mag/kan dit jaar officieel niet! Maar hij vind het een supermooi gebaar voor de gemeente als we het wel op een alternatieve manier doen, zolang we de coronaregels maar in acht nemen. Hij sluit af met de melding dat hij ons binnen zal halen bij het gemeentehuis in Ter Aar.

Om 23:45 uur komen we aan bij Hotel De Wereld in Wageningen. Vanwege de pandemie was een groot gebied rond het hotel afgesloten en konden we niet echt bij het bevrijdingsvuur komen. Er is geen loopgroep te bekennen, we zijn echt de enige debielen die dit – met deze weersomstandigheden – gaan doen.

Om 0:00 uur starten we met lopen, in estafettevorm. Eén in de auto en één op de fiets naast de loper, we wisselen op aangeven van de loper. Ieder loopt zijn eigen afstand op zijn eigen tempo, de één wat meer de ander wat minder. De eerste stop is bij het oorlogsmonument op de Grebbeberg. We houden 2 minuten stilte en leggen bloemen bij het monument.

Door het bos via Amerongen naar Driebergen/Zeist, echt heel bijzonder om in het pikkedonker door het boslandschap zonder straatverlichting te lopen/fietsen. In de ochtendschemer (circa 6:00 uur) gaan we dwars door het centrum van Utrecht, langs Hoog Catharijne, via Leidsche Rijn naar Haarzuilens. Bij het kasteel hebben we een korte pauze, om ons vervolgens op te maken voor de slotetappe. Kockengen, Woerdense Verlaat, Noorden, Zevenhoven en uiteindelijk Ter Aar. Bij de Intratuin stallen we de auto’s en fietsen en gaan al lopend met z’n allen naar het gemeentehuis. Familie en vrienden staan ons op te wachten, vergezeld door de Burgemeester. Na het overhandigen van de fakkel worden we voor de laatste keer getrakteerd op regen. Nat, moe en koud, maar allemaal voldaan van deze bijzondere ervaring. Van Gerwin krijgen we allemaal een tas met een ontbijtje, voorzien van een roos met een persoonlijke dank.

Ik heb nieuwe vrienden gemaakt die ik ongetwijfeld vaker ga tegenkomen tijdens het hollen in de polder.

Alle respect voor organisatie en gedrevenheid van Gerwin die in zijn ééntje wel 71 km van de route liep. Een diepe buiging voor jouw prestatie, en ik besef me dat mijn marathon in het niet valt bij jouw prestatie van afgelopen nacht. Ik heb een nieuwe uitdaging gevonden.

Beste Loopgroep Ter Aar,

Nogmaals dank dat ik mee mocht genieten met jullie cluppie! Wellicht dat Loopgroep Ter Aar zich ook eens wil aansluiten bij een uitdaging van www.LekkerHollen.nl Jullie zijn van harte welkom. Kijk gerust ook eens op één van onze blogs waar meer van dergelijk belevingen te lezen zijn.
https://lekkerhollen.nl/lekker-hollen-hardloopfeestje-2021/
https://lekkerhollen.nl/category/foto-video-verslag/

Groeten en tot weerziens, Marco Lek.