Ophalen van het bevrijdingsvuur in Wageningen

Een verslag van Brenda en Andy

Op zaterdagavond 4 mei worden alle lopers rond 21:00 uur verwacht op het Lindeplein in Ter Aar. Met de al dan niet voorgeslapen deelnemers vertrekt de bus rond 21:15 uur richting Wageningen. In de bus heeft iedereen al snel een plekje gevonden en wordt er druk gekletst. Want wat neem je allemaal mee tijdens het lopen? Buiten regent het stevig door. De 30 lopers die meedoen worden in 6 groepjes van 5 lopers ingedeeld. Hiervoor is Gerwin uitgegaan van gemengde groepjes, maar met ongeveer gelijke sterkte.

Rond 23:00 uur arriveren we in Wageningen en stappen de bus uit, direct in de regen. Met regenjas/paraplu vertrekken we naar het festivalterrein. Met moeite, want er zijn diverse groepen op zoek naar het terrein en tja, welke paraplu volg je dan? Eenmaal gevonden, scharen we ons rondom het bordje ”Ter Aar”. Hier is muziek en koffie/thee/soep/… gratis af te halen! Het veld is erg drassig en voordat je het weet, hebben je hardloopschoenen zich volgezogen met water en blubber. Ondertussen verzamelen zich meerdere loopgroepen uit verschillende delen van het land. Als “Ter Aar” omgeroepen wordt, mogen we op pad naar hotel “De Wereld”, waar het bevrijdingsvuur brand. De regen is inmiddels zo goed als verdwenen als de burgemeester van Ter Aar Robert-Jan van Duijn de fakkel aan het vuur ontsteekt. Gezamenlijk lopen we terug naar de bus en onderweg wordt het bord Ter Aar nogal abrupt maar definitief uit handen genomen (duur bordje??). Overigens zou volgend jaar het bord “Nieuwkoop” meer passend zijn.

Het is nu nog 5 km naar de Grebbeberg. Voor veel lopers begint hier direct het hardlopen. Je kon ook nog 5 km mee met de bus, maar voor de laatste 800m – omhoog – gaan toch alle lopers hardlopen. Hier hebben we bloemen gelegd bij het oorlogsmonument. Daarna weer terug naar de bus.

Groepje 1 start met het hardlopen, groepje 6 mag fietsen. Dit doen ze ongeveer 1 km. De bus stopt, groepje 1 mag fietsen, groepje 6 mag in de bus en groepje 2 begint met de 1 km hardlopen. Zo wisselde zich het steeds af. Hardlopen, fietsen en vervolgens 4 km in de bus voordat je groepje weer aan de beurt is. Door Rhenen, Amerongen, Leersum, het donkere bos, Doorn en Driebergen. En in Utrecht begon het al weer iets lichter te worden, je hoorde de vogels fluiten. Voor de één is dit het moment dat het even moeilijk gaat. De ander heeft weer de meeste moeite met het lopen in het donker. De tijd vliegt. Rond 7:00 uur worden we door Ab en Toos Vos onthaald met warme groentesoep met ballen. Voor iedereen een momentje om even bij te komen.

Het duurt niet lang voor we bij de gemeentegrens komen. Bij het bord Nieuwkoop maken we een foto van de hele koppel. Ondertussen zijn er andere lopers aangehaakt. Het is dan nog 27 km, waarbij we in verschillende dorpskernen bloemen leggen bij oorlogsmonumenten. Zo passeren we Noorden, Nieuwkoop, Zevenhoven en in Nieuwveen worden we onthaald met muziek door Dice Musica, Aar en Amstel en Eensgezind. Door naar Papenveer en Langeraar waar ons een mooie toespraak wacht. Dan vertrekken we naar Ter Aar voor het laatste oorlogsmonument. Bij het laatste stukje holt iedereen mee. De muziek wacht ons op bij het politiebureau. Zo worden we begeleid naar het Lindeplein. De burgemeester houdt hier een toespraak en met een fakkel wordt een groot vuur ontstoken.

Aan een grote ontbijttafel krijgen de lopers een lekker ontbijt waar niets aan ontbreekt en wordt alles nog eens doorgesproken. Een hele bijzondere, ontroerende belevenis.

1 thought on “Ophalen van het bevrijdingsvuur in Wageningen

  1. Срочный ремонт ноутбуков и компьютеров в Воронеже https://darksave.ru на высшем уровне! Приехали оперативно и сделали всё идеально.

Comments are closed.